Wat is een dashcam en waarom wil jij er een?

dashcam

Dit artikel gaat over een dashcam. Dat is een afkorting van dashboardcamera. Wat is dat en waarom is het goed om er een te hebben? Op deze vraag gaan we hier in.

Wat is een dashcam?

De naam dashboardcamera verwijst naar een videocamera die je op het dashboard van een auto plaatst. We zullen enige kenmerken ervan bespreken.

dashcam

Omvang

Vanwege de toepassing in de auto praten we niet over het type videocamera waarmee je beelden van een feestje opneemt. Een dashboardcamera is veel kleiner voor een betere hanteerbaarheid en ter voorkoming dat die het zicht door de voorruit te veel wegneemt.

Opnemen

Je weet je van tevoren niet wanneer zich een situatie gaat voordoen, die je graag had willen opnemen. Je zou meestal te laat zijn met het aanschakelen van de camera. Daarom neemt een dashboardcamera tijdens het rijden continu beelden op.

Opslag beelden

De beelden worden opgeslagen om later eventueel te kunnen worden gebruikt. Dat gebeurt op een uitneembaar geheugenkaartje of ze worden opgestuurd naar een cloudsysteem. De hoeveelheid beelden loopt nogal op en daarom worden bij gebruik van een geheugenkaartje de oudste beelden steeds overschreven.

Plaatsing

Dashboardcamera’s werden aanvankelijk met een zuignap op het dashboard van een auto gezet. Tegenwoordig worden ze vaker op de voorruit geplaatst. Dat kan ook weer met een zuignap, maar ze worden ook wel gekleefd. Tenslotte zijn er dashboardcamera’s die je over de binnenspiegel heen plaatst. Behalve dat die camera dan als spiegel werkt, dient die ook als beeldscherm.

Waarom een dashboardcamera?

Het kan zinvol zijn, als je van een verkeersongeval beelden hebt vastgelegd. Soms is het voor de politie niet eenvoudig om vast te stellen wat er precies is gebeurd en wie er schuld heeft aan het ongeluk. Ook kunnen er zich bijzondere gebeurtenissen voordoen, waarvan het leuk is om er beelden van te hebben. Denk bijvoorbeeld aan een bijzonder natuurverschijnsel of een wolf die plots de autoweg oversteekt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *